dilluns, 2 d’agost del 2010

Llibreries preocupades per l'estètica (I): Loring Art


L’agost de l’any passat, aprofitant que s’esqueia el centenari de la Costa Brava, vam creure oportú dedicar una  sèrie d'apunts als llibres que des de diversos vessants n’havien parlat fent èmfasi en els criteris estètics. Aquest agost, reprenem el concepte de sèrie però enguany la dedicarem a llibreries de Barcelona que tenen com a fil conductor el llibre com a objecte bell i, sobretot, útil. No parlo de llibreries antiquàries, sinó de les que s’ocupen de llibres ben actuals, ja que els llibres que hi veiem a les prestatgeries també poden algun dia ser objectiu d’un apunt del Piscolabis, com ja s’ha donat el cas. De fet, tots els llibres que hem comentat alguna vegada han passat per una llibreria.

L'aparador de Loring Art esdevé una autèntica invitacio a entrar a tafanejar per veure què és això!
Iniciem, doncs, la sèrie amb la primera llibreria a Barcelona que es va especialitzar exclusivament en art contemporani. Ara podem anar a veure museus o sales d’exposició on trobem productes que fa uns anys, quan va començar Loring Art, no hi eren pas. De fet, els inicis de la llibreria foren precisament els de fer de distribuïdors de llibres d’art contemporani per a llibreries o per a les llibreries dels museus, que començaven a actualitzar-se després de ser destinades a magatzems de publicacions pròpies. Estem parlant del 1991 i la distribuïdora es va instal·lar a la plaça del Regomir.


No va ser fins el 1996 que la seva fundadora, Ángeles Loring, va obrir un local al carrer Gravina número 8 amb cent llibres i moltes idees! Amb això s’inicià una llibreria en la que s’ha volgut anar més enllà dels llibres per buscar altres formes d’expressió com l’art electrònic i virtual, fanzines, llibres d’artistes, revistes especialitzades... La ubicació a l’entorn del MACBA i el CCCB no va ser casual, sinó ben previst i meditat perquè el centre de recerca contemporània de la ciutat es desplaçava de pol i calia estar on es coïa tot.


A partir d’aquí s’inicià una trajectòria vers l’especialització i la recerca d’una personalitat pròpia, allunyada de la resta i sobretot de les grans multinacionals de les llibreries i la cultura. Aquesta idiosincràsia és la que ha fet que Loring Art esdevingui tota una referència per a qui busca alguna cosa sobre art contemporani. Quan entres, però, ningú et pregunta què és el que vols, sinó que et deixen fer sense cap mena de problema, amb total llibertat, perquè tu busquis allò que vols. Però si preguntes tot seguit et donen les indicacions i et guien vers on pots trobar allò que és molt especialitzat i que t’interessa.

Mostrador de Loring Art, autentica exposició del que es fa a Barcelona a nivell artesanal dintre del món del llibre i l'art contemporani

Aquest tracte personal amb els compradors també l’observes amb els qui d’una manera artesana o semiindustrialitzada preparen els seus fanzines, revistes d’art, llibres-objecte, calendaris... que tenen el seu raconet en un lloc tan important com és el taulell on hi ha la caixa. Allà, on una llibreria convencional hi situaria els best-sellers, hi trobareu tota mena d’exemplars únics, de curts tiratges, llibres manuals... en el lloc més important perquè creuen que aquests productes de poca tirada necessiten el lloc rellevant.


Malgrat això, el gruix del seu estoc són llibres sobre l’art contemporani en tots els seus vessants, des del body art, land art, minimalisme, media art, videoart... passant pel gravat, la fotografia, els grafitti i sobretot els llibres de disseny gràfic en el sentit més ampli. Així, doncs, si hom busca llibres sobre packaging, tipografia, disseny de portades de llibres, cartellisme... té a Loring Art la seva llibreria, que li proporcionarà allò que busca. I si hom, com passa molt sovint, no es pot desplaçar al carrer Gravinia té, des del 2004, la llibreria virtual per la qual podem passejar, conèixer les novetats i fer els nostres encàrrecs, com a qualsevol botiga virtual.

A dalt de l'altell, enmig de llibres la Marylin Monroe us dona la benvinguda

Però permeteu-me parlar de la llibreria física. És una llibreria en la qual s’ha tingut cura dels detalls, des del manteniment de dues columnes de ferro de l’estructura de l’antic edifici, fins a l’altell del fons de la llibreria on ens espera una espectacular Marylin Monroe, o els mobles –la vitrina i el taulell de fusta- que li donen una solera d’antic que contrasta amb la modernitat dels llibres que contenen. Però el detall definitiu i mutant és l’aparador que de manera periòdica va canviant, no per exhibir les darreres novetats -que també- sinó per dotar-lo d’una personalitat més propera a les instal·lacions artístiques que a un aparador convencional.

Llibre del 10è aniversari de la llibreria


Però deixeu-me resumir aquesta manera de funcionar en unes paraules que no són meves. Quan la llibreria va celebrar els seus primers 10 anys, van editar un llibre, dissenyat per Carme Vives, que comptava amb la col·laboració de clients, amics i artistes que els porten les seves obres,. En una de les pàgines, Elisa Bernal -una de les col·laboradores, juntament amb Rut Pin, des dels inicis- escriu una espècie de mantra que esdevé una mena de manifest de la llibreria i que descriu molt bé el seu tarannà. Entre altres afirmacions diu:

Aquí no nos gustan todos los libros. (...)

Nos gustan algunas reflexiones y propuesas escritas con palabras o imágenes que viven dentro de los libros. Otras no nos gustan.


Nos gustan los libros que nos descubren lenguajes visuales, los contextualizan o desentrañan el misterio de su nacimiento y su realización.


Nos gustan mucho los libros que la gente hace en sus casas. (...)


Nos gustan algunos libros aparentemente absurdos que con sus lenguajes ingeniosos nos descubren verdades (aunque sean pequeñas).


NOS GUSTAN LOS LIBROS que, en general, no están en los grandes almacenes de la cultura y también los que raramente van a aparecer en una lista de “más leídos” o “más vendidos”. Y no es por “exquisitismo”, es el resultado de negarnos a mirar hacia donde se supone que debemos mirar todos.


Nos gustan los libros que han sido difíciles de encontrar. (...)


Nos gustan también los libros que escapan de la norma y adoptan, de manera obscena, formas impropias para un libro tradicional (...)


Y sobre todo nos gustan todos los libros que nos regalan la experiencia estética de convertirnos (un poquito) en creadores. Una letra, un trazo, un párrafo, una imagen, un espacio en blanco o una mancha de color son tamizados por nuestras emociones y nuestra experiencia. Y así, interpretados activamente devueltos al libro con nuestro propio significado.

FITXA TÈCNICA:
Loring Art
Gravina 8
08001 BARCELONA
http://www.loring-art.com/

(Per cert, aquest agost tancaran la quinzena del mig)

24 comentaris:

  1. Mira que hi he passat vegades (durant molts anys hi passava un mínim de dues vegades, per anar del tren a la feina i a la tornada)... però mai hi he entrat :(

    ResponElimina
  2. ¡Galderich, esa librería es un peligro!!!!

    Bon estiu i bons llibres!

    ResponElimina
  3. No la coneixia i sembla interessant, com a mínim per entrar-hi a treure-hi el cap (i segur que hi cau alguna cosa...)

    *Sànset*

    ResponElimina
  4. Galderich,

    Tot una declaració de principis per celebrar els 10 primers anys. Confesso que no la coneixia i, gràcies al teu bloc, aviat m'hi deixaré caure, aprofitant una desvagada tarda d'estiu o ja de tardor.

    ResponElimina
  5. Es muy grato saber la existencia de librerías independientes, especializadas y atendidas por verdaderos libreros.

    ResponElimina
  6. Malgrat que l'art contemporani no sigui el teu fort val la pena entrar-hi. Ja m'ho diras!

    ResponElimina
  7. Pombolita,

    Ha, ha... aquesta és la millor definició de la llibreria: un perill, afortunadament!

    ResponElimina
  8. Sànset i Utnoa,

    Ja veureu com no us decepciona. És una delicatessen.

    ResponElimina
  9. Maite,
    És una declaració de principis meravellosa que tots signaríem a ulls clucs.
    Val la pena deixar-se caure aquesta primera setmana d'agost o la darrera... i sinó a la tardor, que no caduca!

    ResponElimina
  10. Marco Fabrizio,

    Llàstima que estiguis a Mèxic perquè sinó en gaudiries molt d'aquesta llibreria. Quan vinguis ja saps que és una visita obligada per un cicerone com jo... deformació passional!

    ResponElimina
  11. Debe ser un placer, pero lo creo bien peligroso, hacer una visita en esta librería.
    ¡Las afirmaciones que transcribes son un verdadero himno a la palabra escrita e al libro!

    ResponElimina
  12. El teu mal no té cura.
    Ni per vacances t'atures.
    M'ha sortit un rodolí sense buscar-ho. Santa innocència.

    ResponElimina
  13. Rui,

    Entre tu i jo que sempre promocionem bones llibreries fem caure la gent en el pecat!

    Com amb en Marco Fabrizio, quan vinguis de Portugal cap a aquí de visita ja saps un lloc on podem anar...

    ResponElimina
  14. RSM,

    Al contrari, a l'estiu és quan ha d'haver més activitat!

    ResponElimina
  15. Una llibreria ben cèntrica, molt a prop del magatzem cultural de Happy Books. Dues cares de la moneda llibresca.

    Salut i llibres! (sóc de vacacions però avui m'he escapat que tenia mono)

    ResponElimina
  16. Gazo,

    Tens raó però abans al soterrani de Happy Books tenien una selecció de llibres de quan es dedicaven a llibreria de vell. Una mica com la llibreria Stock Books del carrer Comtal que enmig dels llibres de saldo hi ha autèntiques meravelles perquè el propietari encara conserva l'ofici.

    ResponElimina
  17. Jo sí que la coneixia, també hem fet alguna presentació del fanzine papermind allí. Aquest tipus de botigues tenen un encant especial, dónen personalitat a la ciutat. Espero que les poguem gaudir durant molts anys...
    Una abraçada.

    ResponElimina
  18. Rokins,

    Ha, ha... no sabia que estaves vinculada a Papermind!

    És cert amb el que dius de donar personalitat a una ciutat que cada vegada més s'està globalitzant més en el mal sentit de la paraula!

    ResponElimina
  19. Estupendo reportaje. No solo las librerías de viejo tienen su encanto, también estas librerías donde el librero tiene parte de su alma son sugerentes para visitar, cultivar la amistad y al caer la tarde tomar una cerveza tras otra mientras se habla de libros, autores y lo que tercie.

    saludos bibliófilos!!

    ResponElimina
  20. Diego,

    Totes les llibreries són visitables i sempre hem de pensar que els llibres de les llibreries de vells algun dia van estar a l'aparador d'una llibreria o d'una estamparia.

    Si a més hi ha una cerveseria al costat, què millor!

    Per cert, amb el teu comentari t'avances a un comentari del proper apunt que surt demà en el que es fa un elogi (no meu però el trobo excel·lent) sobre els llibres i els sopars...

    ResponElimina
  21. Una llibreria que m'agrada molt, però que visito menys del que voldria.

    ResponElimina
  22. Allau,

    La visites menys pel subconscient que et diu que és una temptació entrar-hi...?

    ResponElimina
  23. hauriem de recordar també la que va ser realment primera llibreria especialitzada en art contemporani a Barcelona: "la llibreria de metrònom" al local del mateix nom, que després va traslladar-se a la casa Macaya amb el nom de "Noa Noa, llibres d'art"

    ResponElimina
  24. Ramon Lluís

    Tens tota la raó i fins i tot em plantejaré fer una sèrie com la que dius per a l'estiu que ve. A veure si tindré temps i contactes per parlar amb els qui les portaven.

    I tens tota la raó sobre el precedent importantíssim de Noa, Noa... quants llibres tinc que han sortit de les seves prestatgeries... i uns quants que no vaig poder comprar i que ara me n'empenedeixo una mica!

    Gràcies pel suggeriment!

    PD. Si en saps res de Noa, Noa t'agraïria que m'ho fessis saber per posar fil a l'agulla de cara a l'estiu que ve.

    ResponElimina

Escriu el teu comentari, si vols