dilluns, 9 d’agost del 2010

Llibreries preocupades per l'estètica (II): Kowasa

Suposo que els que seguiu aquest bloc ja us haureu adonat que una de les meves dèries és la fotografia i sobretot els llibres de fotografia, pel que suposen d’unitat d’una idea calidoscòpica. Potser és la meva incapacitat per fer una fotografia amb ànima el que m’empeny a admirar moltíssim els fotògrafs, els quals moltes vegades hom els té com a artistes de segona categoria perquè prémer un botó ho sap fer tothom. Jo em quedo bocabadat davant d’algunes fotografies, perquè em sento totalment incapaç d’anar més enllà d’un enquadrament i de fotografiar pedres, com diu la meva família (quan veuen que fotografio edificis, pintures, llibres i objectes d’art i molt rarament persones). És potser per això que, per exemple, gaudeixo del blog Des dels meus ulls... (...) en el qual diàriament hi ha una nova proposta fotogràfica i alguna sorpresa.

Entrada principal on hem d'acotar el cap per entrar-hi
Per tant té molt de sentit que us comenti que si aneu de tant en tant a la llibreria La Central del carrer de Mallorca de Barcelona, potser us haureu adonat que al costat, també en uns baixos mig soterrats, hi ha una altra llibreria. S’hi accedeix per una petita entrada, ben anunciada amb banderoles verticals, que obre un gran espai interior on podem trobar tot el que desitgem sobre fotografia. Som a la llibreria Kowasa, una de les més importants del món pel que fa a la temàtica fotogràfica (no exagero, ja ho veureu).


Els inicis de Kowasa no foren en aquest lloc, ni com a llibreria, sinó com a laboratori fotogràfic a la Diagonal, prop de Muntaner. En aquest laboratori fotogràfic, el seu propietari: Hubert de Wangen -col·leccionista de fotografies i de llibres de fotografia- va pensar que estaria bé tenir alguns llibres rars a la venda, per als clients del laboratori. Orientat per la llibreria parisenca La chambre claire, va començar a tenir per a la venda directa uns quants llibres i a editar uns petits catàlegs de venda per correu de llibres de fotografia, en el que fou l’embrió definitiu de la llibreria, que el 1996 s’establí en un local més gran al carrer de Mallorca.


La llibreria ha passat dels 3.000 llibres dels inicis fins als 15.000 que actualment té. Aquest volum de llibres, especialitzats en fotografia de tota mena, inclou des de monografies de fotògrafs a catàlegs d’exposicions, històries de la fotografia, manuals tècnics, reculls temàtics... A més, hem de tenir en compte que la llibreria també té a la venda diverses revistes especialitzades -una setantena- que ajuden a arrodonir aquest gran volum de llibres.

L’origen dels llibres, però, és majoritàriament d’importació, ja que el 80 % són francesos i anglesos i, en menys proporció, alemanys o italians. Així, doncs, només el 20 % són espanyols, el que implica que la major part dels llibres que trobarem a Kowasa no seria possible localitzar-los a altres llibreries de la ciutat o del país, més generalistes. Per experiència sé que el que no trobi en fotografia a Kowasa no cal que ho busqui en cap altre enlloc, ja que més d’una vegada en buscar un llibre ja exhaurit d’autor espanyol (Cristina García Rodero, Joan Fontcuberta...) l’he trobat allà en alguna edició francesa o anglesa, i en canvi a d’altres llibreries difícilment hauria estat possible.

El que podríem anomenar com el racó del bibliòfil fotogràfic

A més, si voleu buscar algun llibre històric totalment exhaurit, tenen una secció amb prop de 1.800 llibres que corresponen a primeres edicions de llibres que ja no es troben, el que podríem anomenar el racó del bibliòfil fotogràfic. A més d’aquesta secció també n’hi ha una altra de llibres de tiratges curts, signats pels autors, rareses dintre del món del llibre fotogràfic. Aquestes dues exquisides seccions es troben totalment separades de la llibreria general, per temes d’estricta conservació, però a disposició del públic que així ho sol·licita.

Galeria Kowasa, amb l'actual exposició de Jacques Pugin

Una altra secció d’aquesta llibreria és la galeria fotogràfica que es troba al pis de dalt i que fou inaugurada el 1997. La galeria compta amb un fons propi molt important, que engloba sobretot fotografia en blanc i negre del que ja podríem anomenar històrica del país, i a més fomenta exposicions de nous fotògrafs de gran vàlua, com la de Jacques Pugin que hi ha actualment i que em va impressionar, amb paisatges d’arreu del món que tenen en comú formes circulars.

Galeria Kowasa, amb l'actual exposició de Jacques Pugin

Aquesta llibreria tan especial -podríem dir que única a tot Espanya i amb molt pocs casos equiparables arreu del món- el 2001 va iniciar la seva aventura a Internet, oferint els llibres, ben catalogats, a qui no es pugui desplaçar fins a Barcelona. Aquest nou sistema de venda representa avui, segons ens informa amablement Hubert de Wangen, un 15 % de la venda de la botiga. Un butlletí virtual setmanal presenta les 15 darreres novetats destacades i comenta els llibres sobre tècniques fotogràfiques que han sortit, a més d’ofertes diverses, inauguracions d’exposicions i tota notícia de la llibreria que creguin oportuna. Així, doncs, com la majoria de les llibreries especialitzades, va iniciar aquesta aventura de promocionar-se i vendre els llibres virtualment per arribar a clients dels racons més sorprenents del món, que no podrien accedir de forma presencial a la botiga.

Passadís i eix vertebrador de Kowasa

Però aquesta llibreria, a més del contingut –que és el hem exposat fins ara-, és un lloc on hom es troba molt a gust, ja que es pot entrar i remenar, tot buscant el llibre que voldríem o potser per trobar algun llibre que desconeixíem. La porta -més aviat petita i l’escala d’accés, que cal baixar per entrar-hi, ja que el local és a un nivell inferior que el carrer- és com una entrada iniciàtica al món de la fotografia. Un passadís folrat de llibres dóna accés a una sala petita, on els llibres també són els protagonistes, i a l’escala que puja a la galeria d’exposicions. Aquest passadís, que és l’eix vertebral de la llibreria, li dóna una gran coherència a l’hora de buscar els llibres, ja que l’organització que conté facilita molt les coses.

Una de les sales empaperada de llibres de fotografies

Fa poc, Alberto Alonso que porta un bloc de fotografia molt interessant: Ver para creer, comentava des del punt de vista d’un professional que cada vez que me viene ese amigo aficionado novel (todos tenemos unos cuantos) y me pregunta eso de: “Ahora que tengo un dinerito ahorrado, ¿qué objetivo me compro?”, le respondo “cógete ese dinero, acércate a una buena librería, y gástate buena parte en comprar libros de autores… el resto, móntate una cena con tu pareja y verás como sales ganando”.

Els que sigueu afeccionats a la fotografia i encara no conegueu Kowasa, aneu-hi i ja m’ho sabreu dir. Com veieu, la llibreria ja us l’he recomanada jo, el restaurant, o el menú casolà del sopar en parella, vosaltres mateixos.

FITXA TÈCNICA:
Kowasa
Mallorca 235 baixos
08008 Barcelona

Ah, una darrera informació, no tanquen a l’agost i a més, per tal de renovar estocs, han marcat amb un adhesiu vermell els llibres, molts!, que tenen amb un 30% de descompte! Aquesta oferta només és fins a final d'agost.

15 comentaris:

  1. Hi he passat pel davant desenes de vegades, i com sempre amb pressa. Gràcies al teu post és com si hi hagués entrat o millor encara. Però això de les ofertes i les rebaixes m'hi farà entrar, finalment...

    ResponElimina
  2. Lluís,
    Quan hi vaig anar a parlar amb ells també em va sorprendre un descompte com aquest i no només en uns quants exemplars, sinó en molts.
    Però com va dir la Pombolita, aquesta llibreria també és un perill!

    ResponElimina
  3. Ja que avui parles de llibres de fotografia, la fira d'enguany del Passeig de Gràcia també estarà dedicada a la fotografia i el llibre :)

    ResponElimina
  4. Xavier,

    Si, m'ho van comentar. Ja estan preparant el petit espai d'exposicions de la Gran Via amb llibres sobre fotografia.

    ResponElimina
  5. No tinc gaire tirada pels llibres de fotografia i l'atracció de la veina Central és superior a les meves forces.

    ResponElimina
  6. Galde, revisa l'adreca que has publicat.

    ResponElimina
  7. Allau,


    Algun dia que vagis amb devoció a la Central del costat passa-thi per Kowasa i ja m'ho sabras dir si no hi ha cap llibre de fotografia amb atracció!

    Per cert, gràcies per avisar del lapsus! I mira que ho dic bé quan en parlo al principi! Gràcies per avisar i carrer corregit i ja està bé.

    ResponElimina
  8. Quina descipció!
    Ha estat com fer una excursió -ara que estem en temps de viatges- a un món meravellós farcit de llibres i fotografies. O millor encara, de llibres de fotografies.

    ResponElimina
  9. Elena,

    Si, els que estem a ciutat podem viatjar a través de les mil i una opcions que ens dona. Ara, per viatges, la llibreria Altaïr!

    ResponElimina
  10. Las librerías independientes y especializadas me encantan, es como si asistieras a la subasta de una biblioteca personal.
    La idea de contar con una sección de libros agotados ¡genial!

    ResponElimina
  11. Marco Fabrizio,

    Tens raó. Són llibreries amb el caràcter dels seus propietaris.

    ResponElimina
  12. Galderich... avui és dilluns i són gairebé dos quarts de set del vespre i encara no has publicat la llibreria d'aquesta setmana! :(

    ResponElimina
  13. Fary,

    Ja vaig comentar que a partir d'ara seria un apunt cada quinzena malgrat que moltes vegades em salti les normes com passarà el setembre.

    ResponElimina
  14. Vas dir que començaries els posts quinzenals a partir de setembre... :( I o m'he adormit un mes sencer o encara estem a l'agost :)

    ResponElimina
  15. Fary,
    Havia de triar entre publicar pel diable (Parèmies dixit) o deixar un descans enmig de l'agost.
    De tota manera, no et preocupis que aquest setembre tindras apunts gairebé cada setmana... pot compensar això la teva decepció estiuenca?

    ResponElimina

Escriu el teu comentari, si vols