dilluns, 23 d’agost del 2010

Llibreries preocupades per l’estètica (i III): La Peixera

D’entre les llibreries que hem vist en aquesta minisèrie, sense cap mena de dubte, la més atípica crec que és La Peixera. Haig de reconèixer una petita debilitat per aquesta minúscula llibreria especialitzada en llibre infantil i en llibre il·lustrat. Això és el que fa que quan vaig al casc antic de Sarrià, un antic poble annexionat a Barcelona, robi una part del temps disponible per visitar-la i veure les novetats.

ENZO MARI. Il gioco delle favole. Màntua, Edizioni Corraini, 2006.v Reedició de l'original del 1965

La ubicació que té ja és del tot estranya, ja que es troba dintre d’unes galeries comercials totalment adotzenades i mig buides, sense cap gràcia especial. Així, doncs, en el carrer Major de Sarrià davant de la plaça de la Vila i molt a prop de la plaça de Sarrià, veureu l’entrada d’unes galeries i a dintre, en un racó fent cantonada, trobareu La Peixera. L’espai és molt petit (no deu arribar als 20 metres quadrats) i en estar situada en una cantonada té tres dels costats de vidre, formant un triple aparador, el que li dóna aquest aspecte de peixera; mai el nom d’una llibreria havia estat tant descriptiu.

SUZY LEE. Alice in Wonderland. Màntua, Corraini, 2002

Però, a més, aquest diminut espai pren la metàfora del client que quan entra mira de pescar algunes de les joies que hi tenen. Però, per què diem joies? En ser una llibreria establerta en poc espai l’estoc (a diferència de les altres dues llibreries que hem analitzat) és molt petit, i com a conseqüència, molt escollit. Aquesta tria tan restrictiva per problemes d’espai la fan la Teresa i el Christian, els propietaris i dinamitzadors.

RUTH VANDER ZEE I ROBERTO INNOCENTI. La historia de Erika. Pontevedra, Kalandraka, 2004

La selecció la duen a terme a partir dels criteris estètics propis i tenen cura de triar entre l’àmplia oferta de llibres il·lustrats destinats principalment al públic infantil o al públic adult que encara és capaç de mirar el món amb ulls de nen. Els llibres que creuen més adients s’incorporen a la seva minúscula llibreria, en un nombre d’exemplars força reduït. La tria inclou llibres publicats a Espanya (de les editorials amb més cura com Kókinos, Kalandraka...), però també de l’estranger. Per aquest motiu hi podreu trobar volums en italià, alemany, anglès, francès o japonès, a més de en català, i castellà. L’especialització en llibres infantils estrangers fa que sigui més coneguda entre les colònies d’estrangers residents a casa nostra que entre el públic local.

ANTJE WICHTREY. Elefanten. Basilea, Papiermühle, 2005

La manera que tenen de fer-se amb els llibres estrangers és a través de fires internacionals i alguns catàlegs que reben d’editorials especialitzades en determinats tipus de llibres. A més dels llibres destinats als canals comercials convencionals, també tenen una sèrie de llibres de tirada curta i d’autoedicions fetes amb un gust determinat. Aquest conjunt de publicacions seleccionat per la Teresa i el Christian és el que fa que la llibreria tingui una unitat estètica molt coherent.

 ANOUK BOISROBERT, LOUIS RIGAUD i PABLO GUERRERO. Popville. Madrid, Editorial Kókinos, 2009

El concepte d’unitat, però, en aquest cas no vol dir uniformitat, perquè els criteris de tria són molt amplis dintre d’un tarannà concret. Així podem trobar-hi des de reedicions de llibres infantils històrics, llibres de fotomuntatges, de figures objectuals, d’il·lutracions de línia clara o línies entrecreuades i poc definides, pop-ups... i des d’autors reconeguts internacionalment com Bruno Munari o Komagata, a il·lustradors desconeguts però que encaixen amb el sentir de La Peixera.

JESCO VON PUTTKAMER. Autorennen. Hamburg

A més dels llibres, que si bé són destinats majoritàriament als infants n’hi ha de destinats al públic adult amb sensibilitat i debilitat pel llibre il·lustrat, també tenen una sèrie de joguines –aquestes sí dedicades exclusivament als infants- fetes amb fusta, metall... en les quals l’aspecte pedagògic i estètic són prioritaris. Igual que en el cas dels llibres, l’origen d’aquestes joguines és molt variat, ja que n’hi ha d’estrangeres (la majoria) i de fabricació local; algunes són reedicions de joguines històriques, mentre que d’altres són ginys ben actuals.

PAMELA MORE. Abecedario esférico. Barcelona-Olot

Tot això es pot trobar en una llibreria ben menuda, en la qual l’única prestatgeria que hi ha (perquè és l’única paret vàlida per recolzar-hi un moble, recordeu que hem dit que les altres són de vidre) serveix d’exhibidor del material i en un doble fons de petit magatzem. Les joguines es troben situades a sobre de la prestatgeria i en un prestatge volat arran de vidre. Darrera del taulell, en l’angle més petit, hi ha un petit aparador on es mostren les peces que creuen més significatives i representatives de La Peixera.

TARO MIURA. Ton. Màntua, Corraini, 2004

M’agrada la manera que tenen de treballar les llibreries de què hem parlat les dues setmanes anteriors, però també m’agrada la manera que tenen de treballar la Teresa i en Christian, perquè és totalment artesanal, com abans. La seva pàgina web només mostra les dades bàsiques de la llibreria i, en un moment en què sembla que si no tens pàgina web no ets ningú, és un plaer veure que encara hi ha algú que, per escassetat de mitjans o pel que sigui, tira endavant una iniciativa que ha sabut fer dels defectes, virtuts.

VARIS AUTORS. Paul Klee. Hand Puppets. Berna, Zentrum Paul Klee, 2006

En definitiva, és una llibreria que vaig conèixer per casualitat ja fa uns anys i de la qual intento anar seguint les petites i interessants novetats, per la qual cosa us la recomano, tingueu o no canalla a qui comprar llibres i joguines. Aquest agost està tancada, ja que les galeries comercials on està ubicada tanquen, i és per això precisament que no puc il·lustrar l’apunt amb fotografies de la llibreria. Per aquest motiu, l’il·lustro amb uns quants llibres i joguines que hi he comprat en diferents moments. Veureu que alguns d’aquests llibres i objectes ja han estat motiu d’un apunt al Piscolabis. No us la perdeu a partir de setembre i especialment al voltant de Nadal i Sant Jordi! Com totes les llibreries és quan tenen més per triar i remenar!!!

FITXA TÈCNICA

La Peixera
Galeries Sarrià. Major de Sarrià 108
08017 BARCELONA
http://lapeixera.com

23 comentaris:

  1. No la coneixia i gairebé fa vergonya reconèixer-ho. Però hi faré una escapada de seguida!

    ResponElimina
  2. Jo tampoc la coneixia, però no és d'estranyar perquè és un tresor molt amagat en un barri que no solc trepitjar. El setembre hauré d'anar a fer-hi una ullada.

    ResponElimina
  3. Jo tampoc la conec, ho reconec.

    Ara que ens parles de llibreries aprofito per dir que cada cop que veig que se'n tanca una (i en van ja...) se'm cau el món als peus!!

    ResponElimina
  4. Enhorabuena por esta reunión de librerías... ¿sigue existiendo Leteradura en paseo de Gracia?
    Abrazos!!

    ResponElimina
  5. Da mucho gusto saber , que en estos tiempos difíciles, pueda existir una librería como la que nos describes.
    20 m2¡La selección debe ser extraordinaria!.
    El nombre sensacional

    Saludos

    ResponElimina
  6. Lluís,
    Vergonya? El que és rar és que algú la conegui sent Barcelona tant gran com és! Jo ja ho dic que els vaig conèixer per casualitat per una paradeta de Sant Jordi!

    ResponElimina
  7. Allau,
    El problema és que si no ets del barri, o per altres circumstàncies curioses com la meva, no se'ls coneix!

    ResponElimina
  8. Mireia,
    Estic totalment d'acord amb tu. Es posen macrollibreries però en desapareixen de petites, de barri que són les que tenen més regust.

    ResponElimina
  9. Diego,
    Aquesta llibreria no l'he conegut. Deu ser d'aquestes llibreries especialitzades que han anat desapareixent al llarg del temps... En fi, una més i pel que veig havia de ser molt interessant!

    ResponElimina
  10. Marco Fabrizio,
    20 m2 i el nom són les coses que ens poden sorprendre molt però la resistència en aquests moments és encara més sorprenent... afortunadament!

    ResponElimina
  11. I si no ets ni de la ciutat comtal encara és més difícil conèixer aquestes joies. No dubtis que hi anirem a fer una ullada (aquest d'Alice m'ha enamorat; aviam si el pesco abans que l'Allau).

    ResponElimina
  12. Gazo,

    Al Prat teniu pota blava i no ens queixem!

    Aquesta Alice muda també és pota blava!

    ResponElimina
  13. Galderich,

    Gràcies per aquesta minisèrie tan útil. Segur que pels volts de Nadal m'hi deixo caure per assortir els nens i nenes de la família. El que ens ensenyes són petites joies, obres d'art.

    ResponElimina
  14. Les petites llibreries especialitzades, que poden fidelitzar clients, són les que tenen futur. Cal anar-les resseguint de tant en tant.

    ResponElimina
  15. Maite,

    Haig de confessar que els compro llibres pels menuts de casa... i per mi! ;-)

    ResponElimina
  16. Xè! Galderich qué joven eres y qué mayor soy. Leteradura era una librería emblemática a comienzos de los 70. Subiendo Gracia, lado derecho, esquina a no recuerdo qué calle.

    Tenía todo lo que en aquél momento interesaba y leíamos: desde las piblicaciones prohibidas de Ruedo Ibérico, Editorial Progreso, algunos de Grijalbo hasta las obras de Althuser, Grupo Tel Quel y lacan. Aquél pout pourri marxiano-maoista-afrancesado-parisino inolvidable.

    De Valencia hacíamos viajes a BCN para conocer las novedades de la librería. La última que estuve fue con motivo de una conferencia de Jacques Lacan en BCN ¿1973 o 1974?

    Saludos bibliófilos.

    ResponElimina
  17. Xé! Diego,

    Jo, de quan parles, anava encara en calça curta pel bosc...

    Però si venia aquests llibres... segur que va tancar fa temps! Quantes llibreries de referència intel·lectual han anat desapareixent per deixar pas als supermercats del llibre? En fi, bona referència que ens aportes a la història de la llibreria barcelonina.

    ResponElimina
  18. L'any 1982 Letteradura va publicar la traducció de Joaquim Mallafré del "Ulisses" de Joyce.

    ResponElimina
  19. Allau,

    Una de les coses que vaig observar buscant per internet és que Letteradura havia actuat com a editorial, però, en saps res de la llibreria?

    ResponElimina
  20. La recordo molt vagament. No sé si vaig entrar un parell de vegades. Es trobava pujant Passeig de Gràcia a mà dreta, cantonada Mallorca o València, costat mar. Sospito que tenien el tipus de llibre (d'artista, facsímils, petites tirades...) que t'haurien pogut interressar, si no fossis encara al parvulari.

    ResponElimina
  21. Allau,

    Algú m'ha suggerit el tema de llibreries que ja no existeixen i que van tenir el seu què en el seu moment... potser m'ho apunto de cara l'any vinent i a veure si algú em pot donar més pistes sobre aquesta llibreria. M'ha picat molt la curiositat!

    ResponElimina
  22. Finalment, avui, he pogut arribat a aquesta entrada. Una exquisidessa i un petit tresor qie deus tenir amb el que hi has comprat.
    Salut. R.

    ResponElimina
  23. RSM,
    Si, és l'Illa del Tresor! Cada cop que hi vaig, que és poc, pico alguna cosa... és inevitable!

    ResponElimina

Escriu el teu comentari, si vols