dilluns, 21 de juny del 2010

Sol solet de Comediants (1983), el llibre de les meravelles

 
 Tapes de llauna del llibre

A les professores de català per adults del Districte de Sant Martí dels anys 80.

Mai no havia pensat que hi hagués llibres de temporada. Màxim, els llibres per llegir a les vacances o els llibres de Nadal per regalar, amb moltes fotos... Però el llibre que avui veiem, malgrat que es pugui gaudir en qualsevol moment de l’any, és innegable que fa estiu! Per tot arreu vessa alegria estiuenca i llum, molta llum.

Pròleg a qui va dirigit el llibre amb un joc tipogràfic

El llibre Sol solet és la versió sensorial, còsmica i literària -que no el resum- de l’espectacle que entre el 1979 i 1981 va representar el grup teatral Comediants per arreu del món. Una vegada acabada aquesta experiència, que els va donar renom internacional, es van llençar a l’aventura de publicar un llibre amb el mateix esperit. No volien utilitzar fotografies de les actuacions, sinó fer servir altres mètodes per transformar l’experiència teatral en un llibre que la pogués transmetre de manera directa.


Per aconseguir-ho es van posar d’acord amb els dissenyadors Salvador Saura i Ramon Torrente que van concebre un dels llibres més originals i més promocionats de la bibliografia catalana del s. XX. És més, és un dels llibres més guardonats, ja que entre altres guardons va rebre el Premio de Diseño e Ilustración del Ministerio de Cultura al millor llibre editat de l’any 1983, el Diploma d’Honor del Premi Catalònia d’Il·lustració de la Generalitat, el Premi Laus84 del FAD, el 1r Premi Critici in Erba de la Fira de Bolonya... En fi, ha estat un dels llibres d’aquí que més reconeixements nacionals i internacionals ha tingut.

Còmic intercalat en el llibre
És un llibre d’investigació estètica, en el qual tots els recursos plàstics són utilitzats per aconseguir un resultat estètic impactant, pel que es feia en aquell moment. Per això la seva publicació va tenir una gran repercussió i se’n feren diverses edicions (jo en tinc localitzades quatre, amb una primera de 5.000 exemplars), una traducció al castellà i una altra francès i va estar a punt d'haver-hi una al japonès -segons tinc entès. Així, doncs, és dels pocs exemples en què crítica i públic es donaren la mà, malgrat el preu força elevat, a causa de la manipulació abundant i complexa que requeria la publicació.

Pàgina en 3D i les seves corresponents ulleres

Curiosament, aquest llibre fou la pistonada definitiva per a què Salvador Saura i Ramon Torrente engeguessin la creació de l’Editorial de l’Eixample que ha anat publicant llibres seriats d’art, en els quals la manipulació artesanal és un dels trets característics. D’aquesta editorial, creada el 1983, han sortit llibres tan polits com el de La Nit, també de Comediants; Carmen, per al Ballet d’Antonio Gades; Transnarcís, de Pau Riba; El libro del Cobi, de Mariscal... a banda d’altres publicacions més seriades per a la Fundació Miró, la Fundació Tàpies, el MACBA o el KRTU. És a dir, aquest llibre està íntimament lligat a la gènesi d’una de les editorials més interessants del panorama editorial català... i internacional.

Bossa amb elements inserits i l'auca

El llibre, amb un format quadrat (31 x 32 cm.) i publicat per Edicions de l’Eixample i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, té una enquadernació de llauna serigrafiada amb el títol i el nom de Comediants i la imatge del sol com a centre de tot. De fet, el llibre és tot ell un homenatge heliocèntric. Una vegada obrim aquesta enquadernació ens trobem amb tot un món esplendorós que, com un torrent a cada pàgina que passem, ens va sorprenent d’una manera o una altra. Aquest devessall estètic és compost sobretot pels colors de la gamma cromàtica càlida, fet que acaba d’arrodonir la presència solar en tot el llibre de manera implícita.

Història amb pàgina partida que quan es va passant va canviant la il·lustració i la història

L’altra característica del llibre, i molt propi d’una època que ja desapareixia, fou el treball coral en la seva realització, ja que divuit actors participaren en les diverses concepcions del text i il·lustracions -tots aportant idees i discutint-les fins al resultat final. El llibre fou concebut, tant pels autors com pels dissenyadors -que van treballar en paral·lel com si es tractés d’una obra d’art-, com un objecte de disseny industrial que tendeix a la capsa de sorpreses.

Element solar de papiroflexia que ara que som grans li diem pop-up...

En la realització d’aquest llibre participaren artesans molt diversos, des dels que van confeccionar les tapes de llauna i les frontisses, fins els que van intervenir en el pop-up del sol que sobresurt, o en la manipulació artesana que es va haver de fer per enganxar els mil i un elements del llibre. Sense cap mena de dubte, avui seria impossible fabricar aquí un llibre d’aquestes característiques, per l’elevat cost econòmic que comportaria.

Doble pàgina amb una tipografia itinerant i retallable enganxat final

Les referències a la cultura popular contemporània com ara els còmics, els cromos, els contes... van en paral·lel a les tècniques de les arts del llibre com el collage, els plecs, les pàgines retallades, els jocs tipogràfics, la papiroflèxia... i tot plegat reflecteixen el món dels Comediants, de teatre d’avantguarda d’arrels populars, en el qual també hi havia una gran varietat d’elements parateatrals com ara circ, titelles, teatre d’ombres, teatre de carrer...

El món del còmic com a base de la cultura popular contemporània

Així, obra teatral i llibre fusionen l’esperit festiu de l’existència humana a través de símbols, mites, rituals i cerimònies (paganes, populars o iniciàtiques) que celebren el pas cíclic dels humans damunt la Terra, com una casa de tots, si és que hi ha cases d’algú. Segons un dels dissenyadors, Salvador Saura, el llenguatge que s’utilitza en aquest llibre no és estrictament verbal sinó que, així com en els primers temps dels cinema s’utilitzaren plans fixes i recursos del teatre, fins a evolucionar a un llenguatge en que cadascun dels plans té un significat particular que modifica el missatge donant-li una dimensió diferent, el llenguatge que es pretén articular en aquest llibre utilitza recursos visuals i lúdics que s’adaptin a l’expressió d’una experiència teatral.

Pàgines amb un subtil joc de tipografia i quadricromia. Espectacular la idea!

El llibre, i aquesta és una de les seves pretensions, és un cant als petits detalls, des dels jocs tipogràfics -amb diversos tipus de lletra en funció de les necessitats concretes de diverses pàgines-, al joc de la quadricromia (per mi una de les millors explicacions d’aquesta tècnica d’impressió), el punt de llibre amb forma de fulla, l’auca incorporada com a element independent -igual que el còmic-, la pàgina mullada amb les gotes que han diluït la tinta... En fi, tot un plaer visual d'estiu per a gaudir durant tot l'any i a totes les edats!

 Els cromos, un altre element de la cultura popular contemporània amb fotografies de l'espectacle

BIBLIOGRAFIA

ALTAIÓ, VICENÇ. Visualkultur.cat. Art/disseny/llibres. Barcelona, ACTAR - Generalitat de Catalunya, 2007.

JARQUE, FIETTA. L’Eixample impulsa y apoya un estudi de investigación editorial con el libro ‘Sol, solet”, premiado por Cultura a “El País”. Madrid, 4 d’aqost de 1984.

38 comentaris:

  1. Jo no, però no m'importaria gens tenir-lo. Ara que em ve el sant el trobo d'allò més adient. M'has alegrat el dia, Pisco!

    ResponElimina
  2. Es precioso, Galderich, ¿se puede encontrar facilmente?

    ResponElimina
  3. Curiosament a la Farré del Carrer Canuda (Sol i lluna, em sembla que es diu) la tenien dissabte a la vitrina de l'entrada. El vaig poder veure amb tranquil·litat mentre esperava que obrissin els Queviures Roca per comprar uns quants bombonets per a l'Ateneuesfera. Potser per això vas arribar tard, Galderic, o ja el tenies? :-)

    ResponElimina
  4. Clidice,

    Veus com també ets una bibliòfila!

    ResponElimina
  5. Pombolita,
    Malauradament es troba però a preus passats de volta. Si mai en trobo un a preu de fàbrica t'ho dic.

    ResponElimina
  6. Parèmies,
    No havies anat al Menage a trois abans de l'Ateneuesfera o a la llibreria Cervantes?
    En fi, a cal Farré el tenen a un preu intermig.
    Aquest divendres ja tenia l'apunt mig bastit però no acabat...

    ResponElimina
  7. Aquest llibre és una joia. Amb la teva explicació encara ho és més.
    Bon començament de solstici. :)

    ResponElimina
  8. Ernesto,
    Esperem que l'estiu ens porti moltes de les teves passajades per aquests móns de déu!

    ResponElimina
  9. El llibre és una meravella, com ho és veure l'Alícia de Lola Anglada asseguda al costat de Frank Zappa.

    ResponElimina
  10. Allau,
    Quan es tracta de l'Alícia no se t'escapa ni una! El contrast entre en Frank Zappa i l'Alícia de la Lola Anglada és molt contundent!

    ResponElimina
  11. Un amic meu molt teatreru el té, i l'he remenat una pila de cops, perquè sembla inacacable i ple de sorpreses. També explica la major troballa estètica dels Comediants. Potser tot plegat només té una cara oculta: Comediants ja no ha fet mai més res de nou ni res de bo, Sol solet va ser el zènit i després ve un avorriment extrem que gairebé arrossega les seves troballes anteriors. Veig el llibre com una petita peça d'arqueologia, un homenatge a la insoiració perduda.

    ResponElimina
  12. Lluís,

    Estic d'acord amb tu però amb matissos. La veritat, però, és que l'inici va ser molt bo i després l'emprempta queda. El llibres següent, La Nit, per exemple es una continuïtat estètica a aquest.
    És molt difícil tirar endavant quan has fet un espectacle i un llibre inicials com aquests.
    Jo l'espectacle el recordo perquè em va deixar al·lucinat tenint en compte que venia de poble i no havia vist el món per un forat!

    ResponElimina
  13. Buena entrada.
    Gracias para hacerme acordar mí tiempo de niño.
    Saludos

    ResponElimina
  14. Rui,
    Els bons llibres d'infants són els que també permeten gaudir als grans...

    ResponElimina
  15. Jo el vaig comprar a eBay per 12 dòlars... :)

    ResponElimina
  16. Doncs vinga, tothom a buscar-lo per Ebay! Però en ordre per no pujar el preu!

    ResponElimina
  17. Ostres Galderich! Quina passada. L'havia vist aquest llibre a la Balagué però no sé no em va cridar l'atenció i ara veig que és molt curiós i tota una explosió de sensacions! Malauradament ja no el té, moskis! Bé, sempre s'apren venint pel teu blog :D Gràcies!

    ResponElimina
  18. Aprenent,

    Val molt la pena, ja ho veus. Et devies pensar que era un llibre infantil i que no pagava la pena ni donar-li una ullada... aquests prejudicis de bibliòfil!

    En Xavier és el rei d'Ebay!

    ResponElimina
  19. Jajaja si els perjudicis són lo pitjor però no va ser per lo d'infantil sino epr l'aspecte metàl.lic més aviat crec i perque no sé, lo de comediants em va traslladar el pensament com de 'Buff un llibre de merchandising del grup' :P jajaja La Nit també és d'aquest estil?

    ResponElimina
  20. Aprenent,

    Com pots tenir prejudicis de materials si en la varietat està el gust!

    La Nit segueix l'estela del Sol Solet.

    ResponElimina
  21. Doncs perque per això són prejudicis :D Amb això dels llibres no em diguis que no t'han tirat enrera molts cops llibres per l'enquadernació de gualfex o de tela amb llom de plàstic esgarrifós que sembla la cinta aïllant dels electricistes... jaajajaja Nomès et diré que fa un any...quan veia un llibre en pergamí ja em feien mandra amb aquells titóls al llom horribles que semblaven fets per un nen de parvulari i ara és al contrari..em transmeten moltes sensacions increïbles! Per això, el millor és atrevir-se a obrir llibres encara que no entrin a 1a vista i veure aviam com ens intenten seduir..si és que ho fan és clar :D Tot i això en el meu cas és que al ser més novell, em deixo endur molt per el que 'crec que m'agrada' en comptes de intentar guiar-me pel que 'em pot agradar i no ho sé'. No sé si s'entén el concepte perque és de novells total però bé..

    ResponElimina
  22. Galderich.

    ¡Un libro hermoso!
    De acuerdo a lo que se ve, llama la atención lo diverso del contenido en tan pocas páginas.
    Me gustó mucho el sol, tiene una personalidad muy fuerte

    ResponElimina
  23. Marco Fabrizio,

    És potser un dels llibres més piscolabis perquè cada pàgina és diferent i una sorpresa!
    El sol, estic d'acord amb tu, és especacular.

    ResponElimina
  24. Galderich,

    Fa temps que l'havia fullejat; gràcies per recordar-me'l. Pertany a un moment històric també molt solar, molt inspirat... Com bé dius en l'apunt, ara seria impossible (pel preu) editar un llibre d'aquestes característics. Es pot dir que és un llibre objecte, com els que es fan amb emmotllats (troquelados) per als infants.

    ResponElimina
  25. Maite,

    La definició de llibre objecte és una de les més correctes per a classificar un llibre banstant inclassificable.

    ResponElimina
  26. Mira que el veia a les llibreries, però no sé perquè mai em vaig decidir a comprar-lo. Devia ser pel preu, recordes el preu de sortida?.
    Salut. R.

    ResponElimina
  27. RSM,

    Sé que era molt car i per això en aquell moment no me'l vaig poder comprar. Malgrat això, me'l van regalar... d'aquí la dedicatòria de l'apunt! És un d'aquells regals triats amb molt de carinyo i escaient.

    ResponElimina
  28. Sí Pamies, la llibreria es deia "La Llibreria del sSol i de la Lluna" ( Estamperia i Llibreria Antiga de la Vídua Serra, 1766-1969) i sembla ser que quan ha la va comprar en Farré una de les condicions era que a l'entrada figurés l'antic nom de la llibreria.

    Aquest llibre de Comediants és molt maco, és diferent´.

    ResponElimina
  29. Biblioaprenent,

    El rètol és el mateix però és curiós com tothom li diu can Farré!

    A veure si ens veiem algun dia!

    ResponElimina
  30. Uish, aquest llibre el tinc jo, m'el van comprar fa moooolts anys, i ha sobreviscut a guixades de germans ¬¬ e inquisicions paternes ¬¬.

    Li tinc molt d'afecte, em va fer sommiar molt, i es que és una delicia total. Hi havia també una coseta que em cridava molt l'atenció, i era un trosset de cartró perfumat a dins dún sobre, crec que está al costat de la plana de les fadetes que estenen que veure amb les ulleres 3D, aquell aroma, uuuuuf, m'agradaría saber com trobar-lo, si realment hi ha alguna botellera d'aquest aroma a la venta, per que m'encanta, et fa volar.

    Em falta el de la Lluna, i és una pua si ara solament estroba a un preu desorbitat, quina llástima que ja no s'editi u,u realment hi han llibres que tindrien que fer-se amb aquest amor, es troba a faltar una edició així...

    En fi, estic contenta d'haber tingut el privilegi d'haber-lo vist, i contenta perque hagi arribat a moltes persones. Una meravella!!

    ResponElimina
  31. Eldaya,
    Tens una joia malgraat el pas del temps. Sobre el perfum jo escriuria als Comediants perquè et diguessin quin era. El llibrede la Lluna mira'l a Todocoleccion o a Vialibri i potser el trobes bé d preu ja que malgrat estar molt bé no va tenir tanta fama...

    ResponElimina
  32. Hola a tots, bona nit.
    O sento pero el meu catala es molt dolent, asi que segueiyo en castellá.
    Yo tengo uno, que lo guardo con mucho cariño, tuve el gran honor de participar en el rodaje del video que se hizo para la presentación de este libro y eso ma llevó a recorrer todo el camino de la creación de esta joya, grabamos en la imprenta, en el taller de metalistería, en la encuadernación, en fin, todo el proceso.
    No se si el video corre por internet, lo buscaré en S.Goo.
    Realmente es una preciosidad de ejemplar y está en una zona destacada de mi pequeña biblioteca de libros raros, (entre otras cosas por su formato!! que no cabe en cualquier estante).
    Lástima que en su momento no se me ocurrio que me lo firmaran, pero ya se sabe, hay cosas que las valoras con el paso del tiempo.
    Galderich, te felicito por este blog, realmente se disfruta.

    Seguimos...
    Manu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Manu,
      Si trobes el vídeo, no l'he trobat, i me'l pots enviar seria genial perquè no en sabia res i seria fantàstic tenir el procediment de fabricació. Molt bona informació!
      Gràcies per compartir-la.

      Elimina

Escriu el teu comentari, si vols