A l’Albert Martí, artífex d’un projecte magnífic que esperem es consolidi.
Una de les primeres idees d’aquest bloc era parlar només de llibres o de productes en què la imatge i el text siguin els protagonistes. Per aquest motiu fins ara he parlat exclusivament de llibres i gravats. Les exposicions de llibres hi ha estat referenciades a la banda lateral, només esmentades i recomanades en l’apartat de Librorum temporalis, sense comentar.
Hi ha ocasions, però, en que és un plaer saltar-se els principis, si l’ocasió s’ho mereix, i aquesta n’és una.
L’exposició de Visions del món, col·lecció de vistes òptiques del segle XVIII es pot veure al recentment creat Gabinet d'Arts Gràfiques de Palau Antiguitats.. El dirigeix l’antiquari i historiador de l’art Albert Martí Palau i ja ha dut a terme dues importants i interessants exposicions, la primera dedicada a gravats de Fortuny i la segona sobre gravats de caricatures i humor dels s. XVIII-XIX.
En aquesta exposició el que se’ns proposa és un viatge pel món del s. XVIII (de Barcelona fins a la Conxinxina passant per Espanya i tot Europa) a través d’una de les primeres tècniques de pre-cinema, les visions òptiques. L’aparell per a visualitzar aquests gravats eren les caixes òptiques i els zograscops que potenciaven, a través d’un enginyós joc de miralls i òptiques la sensació de perspectiva dels gravats i recrear (en la mesura que això fos possible) una sensació tridimensional. Els espectacles de carrer amb caixes òptiques consistien en mirar a través de la caixa mentre un baladrer anava comentant i posant inventiva a les imatges que l’espectador veia. Eren els anomenats Mondo Nuovo, Tutti li mundi, Titirimundi, Múndia, Peep show...
L’aristocràcia i la incipient burgesia solien disposar de zograscops particulars que es convertiren en el primer entreteniment familiar que permetia veure el món per un forat, origen d’aquesta frase feta que ha arribat fins avui.
Visió d'una vista òptica a través del zograscop
Podrem gaudir, a més dels gravats, d’un zograscop original que ajuda a ambientar l’exposició i a poder experimentar els efectes que produïen en el seu moment aquestes visions òptiques que es convertiren en tot un espectacle. Hem de tenir en compte que en aquella època no hi havia fotografies i que aquest era l’únic procediment per veure altres parts del món.
Les característiques bàsiques d’aquests gravats són la perspectiva forçada de les imatges, tant si es tracta d’exteriors com d’interiors, la policromia d’època i en molts casos el títol capgirat per tal que fos possible llegir-lo, ja que el mirall invertia les lletres. Els principals centres productors d’aquest tipus d’imatges es trobaven a Londres, París, Augsburg i Bassano.
Roma
A l’exposició trobareu visions òptiques de diverses menes; unes de força realistes (la impressionant presa de Barcelona per les tropes felipistes de 1714, en cinc escenes, a partir del disseny de Rigaud), de distorsionades per tal de potenciar la sensació de perspectiva (les vistes de Roma, entre altres) o les directament fantàstiques com les de la Conxinxina o de les piràmides d’Egipte. A més, n’hi ha que hom va il·luminar de tal manera que poguessin suggerir la sensació de foc i altres efectes de llum.
A més, han publicat un quadríptic amb text de Daniel Crespo i la reproducció d’una selecció de 24 estampes que realment val molt la pena. En fi, és una experiència veure una exposició feta amb una gran sensibilitat i coherència, i cal felicitar-se que en el món de les antiguitats hi hagi qui comenci a fer prevaler molt més l’excel·lència i la recerca històrica que el negoci. Realment és una aposta innovadora de la qual cal felicitar-se i desitjar-li llarga vida, en benefici dels amats del gravat i dels món dels impresos.
I si, a més, en alguna d’aquestes exposicions ens podem firar (preus de 150 a 500 €) millor que millor!
Gabinet d'Arts Gràfiques de Palau Antiguitats
Gràcia 1
08012 BARCELONA
Telf. 932 376 158
BIBLIOGRAFIA
Salutacions Galderich, encara que mai he escrit al teu excel·lent blog el segueixo des de fa temps..t'acabo d'afegir al "blogroll" del meu blog per a estar així mes connectats...
ResponEliminasaluts company!
...hi ha algun problema tècnic, que desconec, que impedeix et pugui afegir al meu blogroll...seguiré investigant
ResponEliminaamic cerca en la teva configuració del blogspot perque sembla ser que tens els "feed" desactivats... i aixó impedeix que altres blogs puguin veure les teves actualitzacions.
ResponEliminael missatge que dona es:
A feed could not be found at http://piscolabislibrorum.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
i Empty feed
A la configuració del teu blogspot en l'apartat Configuració...canal del lloc web...permerte fluxos d'actualització del bloc: deuria posar "Completa"...aixó permetría que altres blocs veiessin quan actualitzes el teu bloc...qualsevol dubte avissam...saluts
Apreciat Jordi, gràcies pels comentaris i per la informació dels errors del bloc. No sé si el problema venia derivat que tenia el URL de redirecció de feeds cap a piscolabislibrorum i això produïa algun error. En principi ho he tret i espero que funcioni. Si hi ha alguna cosa m'ho dius perquè la tècnica no és el meu fort i tinc molts problemes per a configurar els articles. En fi...
ResponEliminaI gràcies per incloure'm al blogroll d'una pàgina com la teva.
T'he enviat un misstage...tot OK
ResponEliminaGràcies per penjar la informació de la nostra exposició. Per a nosaltres és tot un plaer ajudar a difondre i divulgar la història del gravat en petites dosis.
ResponEliminaUna salutació cordial.
-Santi Mercader-
Palau Antiguitats
Excel·lent post i excel·lents idees pel festàber!!
ResponEliminaJorge
Merci!
ResponEliminaAh, i gràcies també per l'enllaç. Una mica de culturilla no va pas malament(encara que tot això tan cristià repeli una mica, tot sigui dit).
Per cert, has vist de quina manera he participat en aquesta Festa Major, avui? M'hauries d'haver vist allà dalt, passant uns nervis que no vegis!
Siau!
Santi, us ho mereixeu. El treball ben fet s'ha d'aplaudir i reconèixer públicament.
ResponEliminaJorge, ja en parlarem del Festàber i com fer-ho més apropiat.
Marinetis, sí que t'he vist enfilada al campanar a través de la fotografia que publiques. El vertigen és impressionant! Sobre el tema de cristianisme i la repelència has de superar l'etapa menjacapellans per entrar a una fase on vegis que el seu llegat es troba per tot arreu. Integrar-lo és la millor manera de desactivar-lo, si és això el que vols fer. Bon Sant Andreu!
Un Blog excel·lent! m'hi seguiré passant!
ResponEliminaEi Albert, ja sé perquè no s'actualitza la web de les aquearel·les. No pateixis, es tracta d'una raó d'estructura i no pas tecnològica, doncs és perquè no faig servir les entrades (posts) sinó les pàgines (estables i no subjectes a actualitzacions).
ResponEliminaJorge
Fascinant el tema. Un bon article que desperta les ganes de fer-hi una visita. Veig pel vídeo que hi són fins el 8 de gener. Per les festes tocarà apropar-s'hi.
ResponElimina